“Perfectie is niet haalbaar, maar als we perfectie nastreven kunnen we uitmuntendheid bereiken.”  (Vince Lombardi)

Het is van groot belang dat de borduurster, of textieldrukker bij bedrukken en borduren van kleding, rekening houdt met de “lijnen” van de kleding. Zodat een logo, een tekst of een afbeelding er visueel natuurlijk zo mooi mogelijk uit komt te zien.

Er zijn verschillende manieren om de lijnen te volgen bij bedrukken en borduren en die zijn afhankelijk van de locatie van de bedrukking of borduring. Uitgangspunt is daarbij een naad, zoals bijvoorbeeld een kraag of een mouw, vanaf een band, een zak of een vouw, Of door middel van een rechte lijn, zoals bijvoorbeeld een rits of een revers. Om ervoor te zorgen dat het logo, de tekst of de afbeelding er zo recht mogelijk op komt te staan, is het belangrijk dat de lijnen worden gevolgd. Als bijvoorbeeld het logo onder een kraag of een onder of boven een zakje wordt geborduurd of bedrukt, dan is het belangrijk dat de naad in de kraag, of de boven of onderkant van het zakje wordt gevolgd.

kan-een-borduurbedrijf-of-textieldrukbedrijf-exact-recht-borduren-of-bedrukken-van-een-logo-min
angs-de-lijn-exact-recht-borduren-of-bedrukken-van-een-logo-door-een-borduurbedrijf-of-textieldrukb

Een Standaard Bij Bedrukken en Borduren

Wij zijn een productiebedrijf. Bij ons productiebedrijf houden we standaarden aan bij het bedrukken en borduren van kleding. De maten van de kleding zijn uw eigen maten. We houden standaardmaten aan vanaf een schouder naar een borst, of naden in de kraag naar de rug. En houden daarbij rekening met het feit dat een XL uiteraard groter is dan een S, of een dames maat anders valt dan een heren maat. Maar we kunnen geen rekening houden met de verschillende type mensen. De endo, ecto of mesomorph. Of dat binnen de standaard kledingmaten iemand wat groter of kleiner kan zijn. En dat bij een bodybuilder een XXL anders valt dan bij…, Ronald Lubach. (mijn collega die van lekker eten houdt)

En daar komt ook nog een andere hele vreemde factor om de hoek kijken. Visueel recht, of visueel in het midden, is niet automatisch ook technisch recht of in het midden. Wij maken regelmatig mee dat we keurig het midden uitgemeten hebben van een logo op kleding, een foto naar onze klant sturen en dan te horen krijgen; “maar het lijkt niet in het midden te zitten.” In dat geval laten wij de keuze aan u. Wat vindt u het mooiste. Het “echte” midden of visueel goed?

Perfectie Bij Bedrukken en Borduren

We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de elasticiteit van de stof. Stof is namelijk niet stug als een plank. Het “leeft”, het veert mee en is elastisch. Het bestaat uit draden die niet allemaal even recht langs de lijntjes willen blijven liggen. Als dat wel het geval zou zijn, het niet meer comfortabel dragen natuurlijk. Er is dus altijd een kleine “foutmarge” waar rekening mee gehouden moet worden. Kleding valt voor iedereen een beetje anders. Het kan dus zijn dat een maat L bij de één exact recht hangt, maar diezelfde maat L bij de ander net een beetje scheef valt.

Ook kunnen zelfs de naaiateliers van de meest luxueuze merken zoals Louis Vouitton, Hermes, Chanel, Prada, Dior, Ralph Lauren en Versace niet alles perfect recht naaien. Wat het een borduurster of textieldrukker nog lastiger maakt om te kiezen hoe het logo, de naam of de tekst er op moet komen. U moet zich voorstellen wanneer een schouder naad net een beetje scheef loopt, en daardoor de knoopsgaten naad van een polo, ook een beetje uit het lood valt, waar ga je het logo dan op fixeren? Dan moet de borduurster kijken wat optisch het mooiste is.

En natuurlijk gebruiken wij ook verschillende gereedschappen om te meten. Want meten is weten.

Maar, juist door al die lichamelijke verschillen en doordat een mens niet stil staat als een mannequin, valt het niemand op als iets een beetje scheef is. Ik ben er van overtuigd dat het u in de kledingwinkel niet opvalt wanneer u een shirt met een bedrukking koopt, als een naad, of een bedrukking niet perfect is. Wij zien met ons geoefende oog, heel vaak kleding met logo’s of teksten waarvan wij ons afvragen hoe het kan dat iemand daarmee akkoord is gegaan. Maar wanneer je niet in ons vak werkzaam bent, valt het vaak niet eens op.

perfectie-door-meten-is-weten-tools-gereedschap-gereedschappen-om-te-borduren

“Confectie” Bedrukken/Borduren

Er is maar 1 manier om het bijna perfect te krijgen. En dat is een veel te kostbare en omslachtige manier. Maar dan moet voor elk kledingstuk, de persoon die het gaat dragen bij ons komen. Dan moeten we het op die persoon afspelden. En daarna borduren. Maar zelfs dan, is absoluut perfect recht borduren of bedrukken helaas niet mogelijk.

Gelukkig maar dat wij in al die jaren slechts een heel enkele keer kleding terug kregen, het  moesten beoordelen en inderdaad onze klant gelijk moesten geven. Er waren een paar overhemden, op de mouw, niet helemaal recht geborduurd. Supper vervelend voor mijnheer. Sorry.

Conclusie

We hebben besproken hoe belangrijk het is om de lijnen van de kleding te volgen bij het bedrukken en borduren van kleding. We hebben ook besproken hoe we standaarden aanhouden bij het bedrukken en borduren. En we hebben ook besproken hoe we ervoor zorgen dat er klachten zo goed mogelijk opgelost worden. We zijn ons ervan bewust dat 100% perfectie in textiel helaas niet mogelijk is. Maar we doen wel ons uiterste best om dat te bereiken. Als u vragen, opmerkingen, klachten heeft of meer informatie wilt over het bedrukken en borduren van kleding, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Wij zijn Busybees.promo, een handelsnaam van De Borduurshop BV.

Met drie decennia aan ervaring in onze branche staan wij garant voor deskundigheid en kwaliteit.

Busybees is de nieuwe, overkoepelende naam waaronder al onze voormalige websites — zoals o.a. deborduurshop.nl, badgesenpatches.nl, bedrukken-borduren.nl en logo-digitaliseren.nl — zijn samengebracht. Deze verandering zorgt, zo hopen wij, voor een duidelijker en meer gestroomlijnde ervaring voor al onze bezoekers en klanten.

author avatar
Maga Zzzine